Βάση δεδομένων καλών πρακτικών διδακτικών μεθόδων

Τίτλος: Προσαρμογή της διαδικασίας DivCap για διδακτικές μεθόδους χωρίς αποκλεισμούς σε διαφοροποιημένα μαθήματα
Αποστολή καλής πρακτικής: Στόχος της παρούσας πρακτικής είναι να παρέχει στους εκπαιδευτικούς ένα πρακτικό πλαίσιο για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των διαφορετικών αναγκών των μαθητών τους, προωθώντας ένα πιο περιεκτικό και δίκαιο μαθησιακό περιβάλλον. Επικεντρώνεται συγκεκριμένα στην προσαρμογή της διαδικασίας ανάλυσης του προγράμματος Diversity Capacities (DivCap) για τη δημιουργία προσωπικοτήτων μαθητών και τη σύσταση διδακτικών μεθοδολογιών χωρίς αποκλεισμούς για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (SEN). Κατανοώντας τις μοναδικές προκλήσεις και τα δυνατά σημεία κάθε μαθητή, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσαρμόσουν τις στρατηγικές διδασκαλίας τους και να δημιουργήσουν μια πιο υποστηρικτική και ελκυστική εμπειρία στην τάξη για όλους τους μαθητές.
Ειδικοί στόχοι της ΚΠ:

Εξασφάλιση ότι όλοι οι μαθητές επιτυγχάνουν τους μαθησιακούς τους στόχους, έστω και με ορισμένες δυσκολίες που σχετίζονται με την προσοχή, προβλήματα κατανόησης κ.λπ.

Έτος: 2024
Διάρκεια της εφαρμογής: Εβδομάδες
Ομάδα-στόχος: Ενήλικες εκπαιδευόμενοι
Περίληψη:

Το παρόν έγγραφο περιγράφει μια καλή πρακτική για το έργο Diverse Courses (WP3), προσαρμόζοντας τη διαδικασία ανάλυσης από το έργο Diversity Capacities (DivCap) ώστε να επικεντρωθεί στη δημιουργία προσωπικοτήτων μαθητών και να προτείνει διδακτικές μεθοδολογίες χωρίς αποκλεισμούς για τάξεις με μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Η διαδικασία:

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα, καθένα από τα οποία είναι προσαρμοσμένο από το πλαίσιο DivCap:

Βήμα 1: Ανάπτυξη μιας σύντομης ("μίνι") μελέτης περίπτωσης (Στιγμιότυπο τάξης)

Στόχος: Συγκεντρώστε δεδομένα σχετικά με το συγκεκριμένο περιβάλλον της τάξης σας και τις ανάγκες των μαθητών SEN. Ο εκπαιδευτικός (εσείς) μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από τη Συλλογή Καλών Πρακτικών Διαφορετικών Μαθημάτων (WP2) για την εκτέλεση αυτού του έργου.

Εστίαση: Παρατηρήστε τη δυναμική της τάξης σας, σημειώνοντας τις αλληλεπιδράσεις των μαθητών, τις περιοχές δυσκολίας και τις τυχόν υπάρχουσες δομές υποστήριξης. Διεξάγετε ανεπίσημες συζητήσεις με μαθητές (αν είναι δυνατόν) ή συναδέλφους που γνωρίζουν τις ανάγκες τους. Θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη η διαβούλευση με τον σύμβουλο του Κέντρου.

Προσαρμογή: Αυτή η "μίνι μελέτη περίπτωσης" είναι λιγότερο περιεκτική από τις επίσημες μελέτες στο DivCap, αλλά παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το μοναδικό σας πλαίσιο. Μπορείτε ούτως ή άλλως να συμβουλευτείτε τη σχετική ενότητα του DivCap Process για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Βήμα 2: Αναλύστε την τάξη σας χρησιμοποιώντας το μοντέλο των 7 σταδίων (προσαρμοσμένο)

Στάδια του DivCap που σχετίζονται περισσότερο με τις ανάγκες των μαθητών:

Στάδιο 2: Υπηρεσία σε διαφορετικούς μαθητές: Υπάρχουν μαθητές με διαφορετικό υπόβαθρο ή ανάγκες στην τάξη σας (συμπεριλαμβανομένων των μαθητών με ειδικές ανάγκες); Τι είδους υποστήριξη προσφέρεται επί του παρόντος;

Στάδιο 3: Διαπολιτισμική διαχείριση υπηρεσιών: Έχετε λάβει εκπαίδευση σχετικά με τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας για την εξυπηρέτηση διαφορετικών μαθητών;

Στάδιο 4: Εισροή μαθητών με SEN: Περιλαμβάνει η τάξη σας μαθητές με πρόσφατα αναγνωρισμένες ανάγκες SEN; Υπάρχουν πόροι ή πρωτόκολλα για την αντιμετώπισή τους;

Αλλαγή της οπτικής: Ενώ το μοντέλο της DivCap επικεντρώνεται στον οργανισμό, εδώ εξετάζουμε αυτά τα στάδια από την οπτική γωνία του εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη του. Άλλωστε, οι όροι "Διαφορετικοί μαθητές" και "Μαθητές με ειδικές ανάγκες" είναι ευέλικτοι- έτσι, μπορείτε να εστιάσετε σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη "Κατηγορία Προσωπικοτήτων Μαθητών (Personas)" επιθυμείτε: Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πλήρες Μοντέλο των 7 Σταδίων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Συστάσεις:

  • Χρόνος αναμονής: Μπορώ να επιτρέψω συνειδητά περισσότερο χρόνο αναμονής μετά την υποβολή των ερωτήσεων για να ενθαρρύνω τα κορίτσια να διατυπώσουν τις απαντήσεις τους.
  • Ομαδική εργασία: Η δημιουργία ομάδων μεικτού φύλου για έργα ή συζητήσεις μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία και να αμφισβητήσει τα στερεότυπα των δύο φύλων.
  • Πρότυπα ρόλων: Η πρόσκληση γυναικών επιστημόνων ή επαγγελματιών να μιλήσουν στην τάξη μπορεί να αναδείξει επιτυχημένες γυναίκες στους τομείς STEM και να εμπνεύσει τα κορίτσια.

Πρόσθετες εκτιμήσεις:

Η διαδικασία αυτή είναι επαναληπτική. Καθώς εφαρμόζετε αλλαγές και παρατηρείτε τις αντιδράσεις των μαθητών, μπορείτε να βελτιώσετε την κατανόηση και τις συστάσεις σας.

Η εργαλειοθήκη του προγράμματος Diverse Courses παρέχει πρόσθετους πόρους και υποστήριξη για τη δημιουργία "Προσωπικοτήτων μαθητών" και την επιλογή κατάλληλων διδακτικών μεθόδων χωρίς αποκλεισμούς.

Ανάγκες και αναπηρίες εκπαιδευτικών: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τάξεις χωρίς αποκλεισμούς απαιτούν επίσης την προσαρμογή στις ανάγκες των εκπαιδευτικών.

Εάν οι εκπαιδευτικοί έχουν αναπηρίες, η διεύθυνση του σχολείου μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία ανάλυσης DivCap (προσαρμοσμένη ώστε να εστιάζει στις ανάγκες των εκπαιδευτικών) για να εντοπίσει τις προκλήσεις και να συστήσει προσαρμογές στον φόρτο εργασίας, στη ρύθμιση της τάξης ή στις ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, ώστε να διασφαλιστεί ένα υποστηρικτικό και ενδυναμωτικό περιβάλλον για όλους.

Επικύρωση και εφαρμογή των συστάσεων: Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να χρειαστεί να υποβάλουν συστάσεις για προσαρμογές (διδακτικές μέθοδοι, οργάνωση της τάξης, πρόσθετοι πόροι) στη διεύθυνση του σχολείου για έγκριση ή υποστήριξη.

Το Μοντέλο Χρωματικής Εκτύπωσης για την Αλλαγή μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο.

Το μοντέλο αυτό παρέχει διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της αλλαγής (Κίτρινο αποτύπωμα για στρατηγική βασισμένη στη δύναμη, Σχέδιο για ορθολογική/αναλυτική προσέγγιση κ.λπ.).

Η κατανόηση αυτών των προσεγγίσεων βοηθά τους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν την επικοινωνία και την παρουσίαση των συστάσεων ώστε να ευθυγραμμιστούν με το στυλ διαχείρισης του εκπαιδευτικού τους κέντρου.

Παράδειγμα: Αν προτείνετε την αγορά υποστηρικτικών τεχνολογιών για δυσλεκτικούς μαθητές, εξετάστε αν η διαχείρισή σας καθοδηγείται κυρίως από δεδομένα (περίπτωση Blueprint) ή επηρεάζεται από πρόσωπα-κλειδιά (περίπτωση Yellow Print) και παρουσιάστε τα επιχειρήματά σας αναλόγως.

Απαιτήσεις χώρου:

Αυτή η ορθή πρακτική δεν απαιτεί ένα φυσικό χώρο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή λειτουργίες. Η διαδικασία περιλαμβάνει πρωτίστως τον προβληματισμό, την ανάλυση και τη συζήτηση, οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών διδασκαλίας, των αιθουσών συνεδριάσεων ή των εικονικών περιβαλλόντων.

Ωστόσο, εάν η συνιστώσα της βιωματικής μάθησης περιλαμβάνει επίσκεψη μελέτης σε εκπαιδευτικό κέντρο χωρίς αποκλεισμούς, η επιλεγμένη τοποθεσία θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες. Για τις εικονικές εμπειρίες, θα πρέπει υπάρχει σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο και πρόσβαση στα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία (πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης, ακουστικά εικονικής πραγματικότητας κ.λπ.).

Αποκαλύφθηκαν εμπόδια;:

Έλλειψη ευαισθητοποίησης και κατάρτισης, αντίσταση στην αλλαγή, περιορισμένοι πόροι, χρονικοί περιορισμοί, πολυπλοκότητα των διαφορετικών αναγκών

Χρησιμοποιηθείσα μεθοδολογία: Differenciated instruction
Technology-based learning
Inquiry-based learning
Learning by doing
Reflection
Απαιτούμενοι πόροι: Αυτή η ορθή πρακτική βασίζεται κυρίως στους ακόλουθους πόρους: Προσωπικό:


  • Εκπαιδευτικοί: υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή της ανάλυσης και την εφαρμογή των συστάσεων.
  • Διαχείριση/Διοίκηση σχολείου: Μπορεί να συμμετέχει στην έγκριση ή την υποστήριξη της εφαρμογής των συστάσεων.
  • Προαιρετικά: Ειδικοί SEN ή εκπαιδευτικοί σύμβουλοι θα μπορούσαν να παρέχουν πρόσθετη εμπειρογνωμοσύνη και υποστήριξη

Υλικά:

  • Εργαλειοθήκη διαφορετικών μαθημάτων: Ο πόρος αυτός παρέχει καθοδήγηση για τη δημιουργία προσωπικοτήτων μαθητών και την επιλογή διδακτικών μεθόδων χωρίς αποκλεισμούς.
  • DivCap Resources: Το Μοντέλο 7 Σταδίων και το Έγχρωμο Εκτυπωμένο Μοντέλο Αλλαγής, που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της DivCap, αποτελούν βασικά εργαλεία για τη διαδικασία ανάλυσης.
  • Εργαλεία παρατήρησης στην τάξη: Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν λίστες ελέγχου παρατήρησης ή άλλα εργαλεία για τη συλλογή δεδομένων για τη μίνι μελέτη περίπτωσης.

Πόροι:

  • Χρόνος: Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται ειδικό χρόνο για τον προβληματισμό, την ανάλυση και την εφαρμογή των συστάσεων.
  • Επαγγελματική ανάπτυξη: Η πρόσβαση σε κατάρτιση ή σεμινάρια σχετικά με τη διαφορετικότητα και την ένταξη, τις προσωπικότητες των μαθητών και τις μεθόδους διδασκαλίας χωρίς αποκλεισμούς μπορεί να είναι επωφελής

Τεχνολογία (προαιρετικά): Εάν περιλαμβάνονται εικονικές εμπειρίες, ενδέχεται να απαιτείται πρόσβαση σε υπολογιστές, στο Διαδίκτυο και σε σχετικό λογισμικό ή πλατφόρμες.

Αυτή η καλή πρακτική είναι σχετικά χαμηλού κόστους και προσαρμόσιμη σε διάφορα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Ο πιο κρίσιμος πόρος είναι η προθυμία του εκπαιδευτικού να εμπλακεί σε αυτο-αναστοχασμό και να προσαρμόσει τις διδακτικές του πρακτικές ώστε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον μάθησης χωρίς αποκλεισμούς.

Σύνδεσμος προς: https://www.diversitycapacities.eu/applied-diversity-awareness-workshop-curriculum/
Ετικέτες: