Βάση δεδομένων καλών πρακτικών διδακτικών μεθόδων

Τίτλος: Φροντίζοντας το περιβάλλον - Ευαισθητοποίηση μέσω της λογοτεχνίας
Αποστολή καλής πρακτικής: Η επιλογή του θέματος " Φροντίζοντας το περιβάλλον " σχετίζεται με ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα, δηλαδή την αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον και την αυξανόμενη οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Το θέμα είναι οικείο στους μαθητές τόσο εμπειρικά όσο και μέσω προηγούμενων διδακτικών ενοτήτων. Η μέθοδος project, η οποία επιλέγεται για την υλοποίηση του διδακτικού σεναρίου, προσφέρει μια ολιστική διδακτική προσέγγιση του μαθήματος της λογοτεχνίας με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους βιωματικής, ανακαλυπτικής και διερευνητικής μάθησης ατομικά ή σε ομάδες, για την εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, για τη διαθεματική προσέγγιση και τη διεπιστημονική μελέτη του θέματος. Σε συνδυασμό με τη στόχευση του σχεδίου εργασίας, η μέθοδος project μπορεί να είναι ένας γόνιμος τρόπος για να τονωθεί το ενδιαφέρον των μαθητών να διαβάσουν ολόκληρο το λογοτεχνικό βιβλίο και να ανακαλύψουν πώς οι ιδέες και οι αξίες που εκφράζονται στο απόσπασμα ή σε ολόκληρο το λογοτεχνικό έργο συνδέονται με τη δική τους εποχή.
Ειδικοί στόχοι της ΚΠ:

Για την υλοποίηση του σεναρίου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι η αίθουσα διδασκαλίας μπορεί να χρησιμοποιήσει την απαραίτητη ηλεκτρονική υποδομή (υπολογιστές, βιντεοπροβολέα) και τη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή του σεναρίου είναι αυτή που είναι διαθέσιμη σε κάθε σχολική μονάδα και σχετίζεται με τις δυνατότητες χρήσης υπολογιστών και σύνδεσης στο διαδίκτυο. Καθώς οι δυνατότητες αυτές διαφέρουν από σχολική μονάδα σε μονάδα, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εργαστήριο υπολογιστών ή οι φορητοί υπολογιστές και οι συσκευές που είναι διαθέσιμες στους μαθητές.

Έτος: 2022
Διάρκεια της εφαρμογής: 4 ώρες έως 1 μήνα
Ομάδα-στόχος: Μαθητές μεταξύ 13 και 15 ετών
Περίληψη:

Το διδακτικό σενάριο χρησιμοποιεί τη μέθοδο project στο μάθημα της Λογοτεχνίας. Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να αναπτύξουν φιλοσοφικό προβληματισμό σχετικά με σύγχρονα προβλήματα, όπως η έλλειψη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και η ευαισθητοποίηση για την προστασία της φύσης.

Χρησιμοποιούνται διδακτικές πρακτικές όπως η ομαδική εργασία, οι διαφοροποιημένες εργασίες, η διαθεματική διδασκαλία και η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και εκτός της τάξης.

Η παρούσα πρόταση διδασκαλίας στοχεύει να σαφές ότι το μάθημα της Ελληνικής Φιλολογίας παρέχει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία, οι οργανωτικές δεξιότητες, η ενσυναίσθηση, η επίλυση προβλημάτων και ο ψηφιακός γραμματισμός, οι λεγόμενες δεξιότητες του 21ου αιώνα που υπαγορεύει το πρόγραμμα σπουδών.

Το θέμα αυτό μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για το οικολογικό πρόβλημα και να τους βοηθήσει να το κατανοήσουν ολιστικά. Επιπλέον, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, οι έφηβοι αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και παράγουν ποικίλα κείμενα (αφηγηματικά, περιγραφικά, επιχειρηματολογικά, πολυτροπικά και ψηφιακά).

Η διαδικασία περιλαμβάνει:

9 δραστηριότητες προτεινόμενη διάρκεια 45 λεπτών:

  1. Επαφή με το γραπτό λογοτεχνικό κείμενο
  2. Παρακολούθηση και δημιουργία βίντεο
  3. Δημιουργία θεματικών παρουσιάσεων
  4. Δημιουργία πολυτροπικών κειμένων
  5. Οπτικοποίηση με εικόνες και πίνακες ζωγραφικής
  6. Παραγωγή ηχητικών κειμένων
  7. Λογοτεχνική ανάγνωση
  8. Δημιουργία ταινίας μικρού μήκους
  9. Δημιουργική γραφή

Οι απαιτήσεις για τη μεταβίβαση της πρακτικής είναι οι εξής:

  • Χρήση της λογοτεχνίας που προέρχεται από τα διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα που συνυπάρχουν στα μαθησιακά περιβάλλοντα.
  • Προσαρμογή λογοτεχνικών κειμένων ώστε να είναι σχετικά με ενήλικες εκπαιδευόμενους σε τυπικά ή μη τυπικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
  • Χρήση της μεθοδολογίας που προτείνεται στην Καλή Πρακτική για διάφορα εκπαιδευτικά αντικείμενα.

Απαιτήσεις χώρου:

Για την υλοποίηση του σεναρίου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι η αίθουσα διδασκαλίας μπορεί να χρησιμοποιήσει την απαραίτητη ηλεκτρονική υποδομή (υπολογιστές, βιντεοπροβολέα) και τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή του σεναρίου είναι αυτή που είναι διαθέσιμη σε κάθε σχολική μονάδα και αφορά τις δυνατότητες χρήσης υπολογιστών και σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Καθώς οι δυνατότητες αυτές ποικίλλουν από σχολική μονάδα σε μονάδα, το εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών ή οι φορητοί υπολογιστές και οι συσκευές που είναι διαθέσιμες στους μαθητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση.

Αποκαλύφθηκαν εμπόδια;:

Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν καλή γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, βασικές δεξιότητες στη χρήση του διαδικτύου και εξοικείωση με τις πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης, τις πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης και τα ψηφιακά εργαλεία. Εναλλακτικά, εξοικείωση με τις μηχανές αναζήτησης και τα ψηφιακά εργαλεία για την παραγωγή ήχου, οπτικοακουστικού υλικού κ.λπ.

Χρησιμοποιηθείσα μεθοδολογία: Differenciated instruction
Technology-based learning
Group/collaborative learning
Project-based learning
Απαιτούμενοι πόροι:

Δεν χρειάζονται επαγγελματίες για την εφαρμογή της Καλής Πρακτικής. Για την εφαρμογή του σεναρίου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι η αίθουσα διδασκαλίας μπορεί να χρησιμοποιήσει την απαραίτητη ηλεκτρονική υποδομή (υπολογιστές, βιντεοπροβολέας) και τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή του σεναρίου είναι αυτή που είναι διαθέσιμη σε κάθε σχολική μονάδα και αφορά τις δυνατότητες χρήσης υπολογιστών και σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Καθώς οι δυνατότητες αυτές ποικίλλουν από σχολική μονάδα σε μονάδα, το εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών ή οι φορητοί υπολογιστές και οι συσκευές που είναι διαθέσιμες στους μαθητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση.

Σύνδεσμος προς: https://photodentro.edu.gr/ls/handle/8585/305?&locale=el
Ετικέτες: