Βάση δεδομένων καλών πρακτικών διδακτικών μεθόδων

Τίτλος: Μεθοδολογία διδασκαλίας για μη ομοιογενείς τάξεις
Αποστολή καλής πρακτικής: Μαθαίνοντας διασκεδάζοντας, προσεγγίζοντας όσο περισσότερους ανθρώπους, εδραιώνοντας το διδακτικό περιεχόμενο που διδάσκεται
Ειδικοί στόχοι της ΚΠ:

Να προσεγγίσει όλους τους μαθητές με τις διαφορετικές μαθησιακές τους ικανότητες/δυνατότητες

Έτος: 2000
Διάρκεια της εφαρμογής: 1 μήνας
Ομάδα-στόχος: Από έναν εκπαιδευτικό μεθοδολογίας υγιεινής και υγιεινής εργασίας
Περίληψη:

Η μεικτή μεθοδολογία διδασκαλίας, με διαφορετικούς διαύλους επικοινωνίας, αποσκοπεί στο να καταστήσει τη μετάδοση του περιεχομένου προσιτή σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

Αποτελείται από:

Η μετωπική διδασκαλία είναι απαραίτητη για τη μετάδοση εκπαιδευτικών πληροφοριών, αλλά βλέπει τον μαθητή σε παθητικό ρόλο. Για να τραβήξει την προσοχή, χρησιμοποιούνται διδακτικά εργαλεία, όπως ειδικά κατασκευασμένα αρχεία PowerPoint πλούσια σε εικόνες που μένουν στη μνήμη. Ο τόνος της φωνής του δασκάλου παίζει επίσης ρόλο σε αυτό το στάδιο (η επίπεδη ομιλία πρέπει να αποφεύγεται όπου είναι δυνατόν).

Καθώς η προσοχή τείνει να εξασθενεί σταδιακά μετά από 20 λεπτά, είναι επιθυμητό για τον διδάσκοντα να κάνει μια περίληψη των όσων έχουν ειπωθεί μέχρι τότε κάθε 30 λεπτά περίπου, εμπλέκοντας τους μαθητές και χρησιμοποιώντας τον πίνακα για να αποτυπώσει γραφικά το σημαντικότερο περιεχόμενο.

Σε κάθε επόμενο μάθημα, τα πρώτα 10 λεπτά διατίθενται για την επανάληψη του περιεχομένου του προηγούμενου μαθήματος.

Είναι χρήσιμο να πλαισιώνεται αυτό που συζητείται προφορικά με πρακτικές επιδείξεις, όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, αν μιλάμε για την τεκμηρίωση της υγείας, βάλτε τους να δουν και να αγγίξουν τη σύνθεση ενός ιατρικού φακέλου (προφανώς κενό για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής). Για θέματα όπως η αποστείρωση, δείξτε τους, για παράδειγμα φακέλους με διπλή επένδυση, κάποια χειρουργικά εργαλεία, και να τα έχετε πρακτικά συσκευασμένα με τον σωστό τρόπο κ.λπ.

Ο δάσκαλος πρέπει να επιλέξει με σύνεση το ζεύγος των μαθητών-"παικτών", ξεκινώντας, για παράδειγμα, με τους πιο άπταιστους, χωρίς γλωσσικά εμπόδια, έτσι ώστε οι πιο ευαίσθητοι ή πιο δύσκολοι μαθητές να έχουν χρόνο να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας.

Ομαδική εργασία

Η ομαδική εργασία γίνεται στη λογική της μελλοντικής "ομαδικής εργασίας", επειδή η εργασία ως ομάδα και όχι ως μεμονωμένο μέρος είναι θεμελιώδης στην υγειονομική περίθαλψη.

Ανάλογα με το θέμα, η ομαδική εργασία ασχολείται με κλινικές περιπτώσεις ή καταστάσεις ειδικών ικανοτήτων που σχετίζονται με το ρόλο, τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουν καθημερινά στη μελλοντική τους εργασία.

Ο εκπαιδευτικός χειρίζεται προσεκτικά τη σύνθεση κάθε ομάδας, ευνοώντας την ετερογένεια και την ενσωμάτωση μεταξύ των διαφόρων μελών που πρέπει να συνεργαστούν. Για παράδειγμα, η ομάδα μπορεί να αποτελείται από έναν "καλό" μαθητή, έναν μαθητή με δυσκολίες διαφόρων ειδών, έναν μαθητή με γλωσσικά εμπόδια, έναν νεότερο, έναν μεγαλύτερο, κ.λπ. ανάλογα με κρίση του εκπαιδευτικού.

Σε κάθε ομάδα δίνεται ένα έργο προς ανάπτυξη και ο κατάλληλος χρόνος για την εκτέλεση της απαιτούμενης δραστηριότητας. Κάθε ομάδα πρέπει να ορίσει έναν εκπρόσωπο που θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της εργασίας στην ολομέλεια. Κάθε ομάδα παρουσιάζει την εργασία της στην τάξη, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν από την εργασία του καθενός.

Απαιτήσεις χώρου:

Οι χώροι πρέπει να περιλαμβάνουν πολυμέσα και εργαλεία πληροφορικής και η αίθουσα διδασκαλίας πρέπει να έχει επαρκή χωρητικότητα για μαθητές που εργάζονται σε ομάδες

Αποκαλύφθηκαν εμπόδια;:

Ελλείψει εργαλείων πληροφορικής, ένα μέρος του τρόπου λειτουργίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εν μέρει

Χρησιμοποιηθείσα μεθοδολογία: Differenciated instruction
Technology-based learning
Group/collaborative learning
Inquiry-based learning
Kinaesthetic learning
Game-based learning
Απαιτούμενοι πόροι:

Συσκευές στην τάξη και σύνδεση στο διαδίκτυο, υπολογιστές και υλικά για πρακτική εξάσκηση και έναν εκπαιδευτικό με ενεργητικές διδακτικές δεξιότητες

Σύνδεσμος προς:
Ετικέτες: